AMSTERDAM - Een Nederlandse handelaar in software heeft bij de Europese Commissie een mededingingsklacht ingediend tegen Microsoft. Het bedrijf zou misbruik maken van zijn marktpositie om zijn prijzen kunstmatig hoog te houden.

Dat meldt Webwereld donderdag. Volgens de ict-nieuwssite heeft advocatenkantoor Houthoff Buruma namens softwarehandelaar Samir Abdalla een klacht ingediend bij het departement van Eurocommissaris Neelie Kroes. Abdalla reageert daarmee op een rechtszaak die Microsoft in mei tegen hem aanspande.

Illegaal

Volgens Microsoft maakte Abdalla zich via zijn Bussumse bedrijf HW Trading schuldig aan handel in illegale softwarelicenties. Het bedrijf exporteerde onder meer Egyptische software naar de Verenigde Staten, waar de producten veel duurder zijn.

Abdalla beschuldigt Microsoft er van dat het door het blokkeren van dergelijke parallelhandel zijn prijzen kunstmatig hoog houdt. Volgens hem zijn licenties voor verschillende Microsoftproducten in Europa bijvoorbeeld tussen de 30 en 50 procent duurder dan in de Verenigde Staten.

Miljarden

Dat zou volgens Abdalla in strijd zijn met Europese verdragen, die kartelvorming, concurrentiebeperking en kunstmatige prijsopdrijving verbieden. Hij meent dat die praktijken burgers en bedrijven in Europa vele miljarden kosten.

Microsoft

Microsoft heeft het de afgelopen jaren regelmatig aan de stok gehad met de Europese Commissie. Brussel legde Microsoft verschillende miljoenenboetes op, omdat het concurrenten op ongeoorloofde wijze had dwarsgezeten.

Een zegsman van Microsoft in Brussel kon donderdag niet inhoudelijk op de nieuwe klacht reageren, omdat het bedrijf die nog niet heeft ontvangen.