BRUSSEL - De prijslimiet op internationale gsm-gesprekken wordt zeer waarschijnlijk met drie jaar verlengd tot 2013. Elk jaar moet de maximumprijs iets omlaag.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en zijn collega's uit andere EU-landen worden het daar donderdag vrijwel zeker over eens, zo bleek woensdag bij vooroverleg van diplomaten in Brussel.

De EU-landen hebben de unieke maximumprijs vorig jaar afgesproken, omdat de gsm-bedrijven absurd hoge prijzen berekenden voor gesprekken van en naar andere EU-landen. Sinds de prijslimiet is ingesteld zijn de kosten drastisch gedaald.

Afronden

Veel gsm-bedrijven proberen inmiddels de rekening toch hoog te houden door de gespreksduur steeds tot een minuut naar boven af te ronden. De EU-landen willen dit slimmigheidje ook aanpakken: de bedrijven moeten per seconde afrekenen, na de eerste halve minuut.

Sms

Bovendien wil Brussel de prijslimiet gaan uitbreiden naar sms-jes. Die zijn nu onnodig duur: gemiddeld 29 cent exclusief btw, volgens EU-commissaris Viviane Reding (Informatietechniek).

Plan is dat een sms-je vanuit bijvoorbeeld Spanje naar Nederland hooguit 11 cent exclusief btw mag kosten. Uit vooroverleg woensdag blijkt dat de meeste EU-landen voor zo'n maximumprijs zijn.

Staatssecretaris Heemskerk wil dat de prijslimiet voor sms-jes voor de zomer ingaat. Nederlandse toeristen kunnen dan volop profiteren op hun vakantie-adres. Maar zijn collega's van sommige vakantielanden hebben niet zo'n haast met de verplichte prijsdaling.

Internet

De bewindslieden willen ook voorkomen dat mobiele internetters extreem hoge afrekeningen krijgen bij terugkeer uit een ander EU-land. Ze willen dat de internetter een waarschuwing krijgt zodra die meer dan 50 euro mobiel heeft geïnternet van of naar het buitenland. Alleen als de internetter akkoord is, kan hij verder surfen en mailen op zijn mobieltje of laptop.

Staatssecretaris Heemskerk wil dat deze waarschuwingsplicht eerder ingaat dan de beoogde 1 januari 2010. Maar daarvoor is vooralsnog geen meerderheid.