UTRECHT - Op internetsites van verscheidene GGD'en staan tips wat wel en niet te doen tijdens deze hitteperiode. Het intiatief hiertoe is genomen door de landelijke vereniging van gemeenschappelijke geneeskundige diensten, meldde een woordvoerder dinsdag.

"We werden maandag gebeld door de redactie van het NOS-Journaal of we nog iets deden in verband met de hitte. Het Journaal suggereerde toen om preventieve tips landelijk te verspreiden. Dat hebben we gedaan", aldus de woordvoerder van GGD Nederland in Utrecht.

De tips variëren van: drink twee liter water per dag en laat een kind nooit in een afgesloten auto achter tot wees matig met alcohol en cafeïnehoudende dranken en vermijd overmatige inspanningen, zoals hardlopen in de zon. "Het zijn allemaal algemene tips, die vooral een preventieve aard hebben. Nu deze hittegolf voorlopig aanhoudt, denken we dat het publiek er wat aan kan hebben", zegt de woordvoerder.

Bij de vereniging zijn veertig GGD'en aangesloten. Onder meer de diensten in Amsterdam, Rotterdam en Brabant hebben de tips op hun website geplaatst.