VELDHOVEN - Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven maakt voortaan alleen nog maar digitale röntgenfoto's. De afdeling radiodiagnostiek slaat die beelden op in een digitaal archief. Van daaruit kunnen specialisten de foto's op tweehonderd verschillende werkplekken binnen enkele seconden op een monitor bekijken.

Volgens manager beeldvormende technieken J. Pluijmen werken wel meer ziekenhuizen met digitale röntgenbeelden, maar niet op zo'n grote schaal. Het is de bedoeling binnen enkele jaren op een soortgelijke manier te gaan werken in de Eindhovense vestiging van het Máxima Medisch Centrum.

Het grote voordeel van de nieuwe methode is volgens Pluijmen dat de beelden altijd en overal beschikbaar zijn. Patiënten hoeven na het maken van de foto niet meer te wachten totdat de plaat is ontwikkeld. Bovendien is het digitale systeem milieuvriendelijker omdat er niet meer wordt gewerkt met chemicaliën.

Het ziekenhuis wil in de toekomst ook alle patiëntendossiers digitaliseren. De röntgenbeelden gaan daar dan onderdeel van uitmaken.