AMSTERDAM - De Europese Unie is niet van plan om recidiverende piraten af te sluiten van internet. De Europese ministers van Cultuur hebben een Frans voorstel in die richting andermaal verworpen.

EU-voorzitter Frankrijk dringt al geruime tijd aan op invoering van strenge regelgeving tegen het downloaden van illegaal gekopieerde films en muziek. Bij de derde waarschuwing zouden internetproviders de verbinding van piraten moeten afsluiten. In Frankrijk is een wetsvoorstel van die strekking inmiddels bijna door het parlement.

Bij de behandeling van nieuwe regelgeving op het gebied van telecommunicatie wist het Europees Parlement een vergelijkbaar plan echter te blokkeren.

Schade

Een nieuwe poging om de Franse aanpak in Europese regelgeving om te zetten sneuvelde naar nu blijkt donderdag tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Cultuur. Een vergadering over online piraterij en culturele uitwisseling via internet kwamen de bewindslieden echter niet verder dan de algemene constatering dat piraterij 'waarschijnlijk blijvende schade toebrengt aan rechthebbenden' en een bedreiging vormt voor 'culturele creativiteit en diversiteit'.

DRM

In dezelfde verklaring (PDF) halen de ministers uit naar de gangbare technologieën voor kopieerbeveiliging. Het zogenoemde digitale rechtenbeheer (DRM) belemmert consumenten bij het gebruik van media, vooral omdat de verschillende gebruikte systemen niet onderling uitwisselbaar zijn.

De ministers roepen de EU-lidstaten en de Europese Commissie op om te helpen legale alternatieven te ontwikkelen voor piraterij, ondermeer door regelgeving zo aan te passen dat nieuwe bioscoopfilms sneller digitaal beschikbaar komen, en de interoperabiliteit van kopieerbeveiligingssystemen te bevorderen.