AMSTERDAM - Een proef (bèta)versie van de nieuwe betaaldienst van Napster is donderdag van start gegaan. Hoewel veel oude fans van de muziekdienst zitten te wachten op de lancering van de nieuwe service, is de bètaversie slechts voor een klein voorgeselecteerd publiek van 20.000 man toegankelijk.

Meer dan twee miljoen mensen gaven eerder aan geïnteresseerd te zijn in de nieuwe muziekdienst van ooit 's werelds grootste muziekplatform. Uit die kandidaten is een groep van 20.000 gekozen, die daadwerkelijk als eerste de nieuwe uitwisselingsdienst mogen uitproberen.

Napster moest vorig jaar stoppen met de werkzaamheden omdat diverse grote platenlabels het bedrijf hadden aangeklaagd voor het op grote schaal schenden van de auteursrechten. Sindsdien is de aanhang van Napster fors gedaald omdat er voldoende alternatieven zijn.

Het gezicht van Napster is niet veel veranderd, maar toch is 98 procent van de programmacode vernieuwd om ervoor te zorgen dat de dienst goed en veilig is, aldus Napster-bedenker Shwan Fanning.

Voor de bèta-Napster worden 100.000 nummers beschikbaar gesteld. Tot nu toe heeft Napster alleen nog enkele contracten met minder grote platenmaatschappijen. Napster-CEO Konrad Hilbers hoopt dat binnenkort ook diverse grote maatschappijen een verbond met hun oude vijand zullen aangaan.

Wanneer de volledige nieuwe Napster van start gaat, is nog niet officieel bekend. Waarschijnlijk wordt het april.

/DOSSIERNapster