AMSTERDAM - In de handel in gestolen creditcardnummers en andere goederen en diensten gaat op internet jaarlijks honderden miljoenen om. De creditcards zelf vertegenwoordigen echter een waarde van meer dan 4 miljard euro.

Dat meldt beveiligingsbedrijf Symantec na een onderzoek naar de ondergrondse interneteconomie. Het bedrijf verzamelde een jaar lang gegevens van servers die worden gebruikt door cybercriminelen.

Via die servers handelen de eigenaren in allerlei gestolen goederen en frauduleuze diensten. Afgaand op de vraagprijs was de totale waarde in die periode zo'n 276 miljoen dollar (216 miljoen euro). Volgens de onderzoekers ligt de potentiële waarde echter veel hoger.

Miljarden

Dat komt vooral doordat op grote schaal wordt gehandeld in gestolen creditcardnummers. Die kosten tussen de 10 dollarcent en de 25 dollar, maar hebben een gemiddelde kredietlimiet van ruim 4000 dollar. In potentie zouden de creditcards daarmee 5,3 miljard dollar (ruim 4 miljard euro) kunnen opbrengen. Volgens Symantec waren de creditcards goed voor bijne eenderde van het totale illegale aanbod op de servers.

Snel

Na creditcards waren inloggegevens voor bankrekeningen het populairste. Volgens de onderzoekers zijn die vooral aantrekkelijk omdat ze snel te exploiteren zijn. In één geval werd het geld van een rekening binnen een kwartier overgeboekt naar ontraceerbare lokatie, meldt Symantec.