AMSTERDAM - Internetbedrijf Google overweegt om zijn webbrowser Chrome te laten distribueren op nieuwe pc's. Wie een computer koopt, krijgt de software er dan automatisch bij.

Dat zegt topman Sundar Pichai van het bedrijf tegen de Britse krant The Times. Google lanceerde in september een testversie van een eigen webbrowser Chrome. De browser zou zich van concurrenten als Firefox en Internet Explorer moeten onderscheiden, omdat Chrome ontworpen is om soepel te werken met moderne, interactieve webapplicaties, zoals Googles eigen online kantoorsofware Docs.

De testversie, die alleen beschikbaar is voor besturingssysteem Windows, werd door nieuwsgierige internetters aanvankelijk massaal gedownload, maar het marktaandeel stortte korte tijd later weer in. Volgens de meeste schattingen bedraagt het nu minder dan 1 procent.

Apple

Volgens Pichai is Google van plan begin januari een definitieve versie van de browser uit te brengen. Dan lanceert het ook een campagne om het gebruik van Chrome aan te moedigen. In de eerste helft van 2009 denkt het bedrijf bovendien versies voor Apple- en Linuxcomputers te kunnen aanbieden.

Voorgeïnstalleerd

Google zal het marktaandeel mogelijk ook proberen te vergroten door overeenkomsten te sluiten met computerfabrikanten. Die zouden de software dan installeren op nieuwe pc's. Veel andere softwarefabrikanten, zoals Microsoft en Netscape, gingen Google in het verleden met die strategie voor.