DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil graag weten wie er medicijnen via internet bestellen. Met de resultaten van een bescheiden onderzoek denkt de bewindsman een effectieve voorlichtingscampagne te kunnen beginnen over de risico's, die aan dergelijke aankopen zijn verbonden.

Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan een grootschalige campagne die volgend jaar moet worden gehouden. Internet zal daarbij centraal staan. Wie bepaalde zoektermen ingeeft, krijgt een waarschuwing op het scherm en praktijkvoorbeelden met de ernstige gevaren.

Dat heeft de minister vrijdag via een van zijn topambtenaren, betrokken bij het medicijnbeleid, laten weten. Volgens VWS-ambtenaar Hugo Hurts was de in Den Haag gehouden bijeenkomst over vervalste medicijnen de eerste die in Nederland over dit onderwerp is gehouden.

Consumentenbond

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond is het zeer eenvoudig vast te stellen dat veel via het net bestelde pillen zijn vervalst.

"De sites zagen er professioneel uit maar wat werd afgeleverd helemaal niet", zei onderzoeker Cynthia Vogeler. Creditcardmaatschappijen zouden niet zonder meer betalingen voor deze aankopen moeten accepteren, vindt zij. De bond gaat daarover de komende week met de firma's van plastic geld in gesprek.

David Shore

Volgens David Shore, een vroegere politieman die zijn speurneus nu inzet voor het farmaceutische bedrijf Pfizer, wordt er wereldwijd 75 miljard dollar per jaar aan vervalste medicijnen verdiend.

Waarschijnlijk is Viagra, het bekendste medicijn van de werkgever van Shore, de meest nagemaakte pil. Opsporingsdiensten geven de jacht op neppillen niet al te veel prioriteit. De pakkans voor criminelen is laag, de winsten bijzonder hoog.

Cholesterolverlagers

De markt betreft zeker niet uitsluitend potentieverhogende middelen. Cholesterolverlagers en hartmedicijnen worden ook volop nagemaakt. En in Cambodja is de markt van pillen tegen malaria voor 90 procent vervalst.

In de meeste landen komen vervalsers van medicijnen er met een lichte straf van af. Dat komt omdat het vooral wordt gezien als een economisch delict, zegt Hans Hogerzeil van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Namaak

De productie wordt vergeleken met namaak van een T-shirt of een horloge. Hogerzeil wil meer oog voor gezondheidsrisico's. Ook in de EU-landen is de wetgeving nog niet op orde, stelt hij. De WHO registreerde vorig jaar 1500 gevallen van medicijnvervalsing. Dat was 20 procent meer dan in 2006.