AMSTERDAM - Een nieuwe versie van de usb-standaard moet er voor zorgen dat gebruikers grote bestanden veel sneller dan nu tussen verschillende apparaten kunnen uitwisselen. Een film is dan in enkele seconden gekopieerd.

De organisatie die de usb-standaard beheert heeft de nieuwe versie (3.0) maandag gepresenteerd. De verbeterde versie van de techniek is SuperSpeed USB gedoopt, en moet tot tien keer sneller zijn dan de huidige editie.

Apparatuur die van de nieuwe versie gebruikmaakt, kan daardoor veel sneller bestanden versturen en ontvangen. In theorie zou de snelheid kunnen oplopen tot bijna 5 gigabit per seconde. Het kopiëren van een film kan dan in enkele seconden gebeuren.

Firewire

De nieuwe standaard betekent vermoedelijk het einde van het concurrerende firewire, dat nog wel sneller is dan het huidige usb. Firewire wist in pc's nooit dezelfde populariteit te verwerven als usb. Applecomputers waren tot voor kort wel standaard uitgerust met een firewireaansluiting, maar in de nieuwste modellen heeft ook Apple de techniek geschrapt.