NEW YORK - Internetbedrijf Yahoo zet zijn topman en medeoprichter Jerry Yang (40) aan de kant. Hij blijft nog aan tot een vervanger is gevonden.

Dat maakte het Amerikaanse bedrijf maandag bekend. Yang blijft nog wel op hoog niveau actief bij Yahoo. De stap volgt op de mislukte overname eerder dit jaar van Yahoo door softwaregigant Microsoft.

Veel aandeelhouders waren het er niet mee eens dat Yang een aanbod afwees. Microsoft bood in totaal 47 miljard dollar voor Yahoo maar lange onderhandelingen leidden uiteindelijk niet tot een overname.

Animositeit

Volgens bronnen zou er persoonlijke animositeit zijn ontstaan tussen Yang en topman Steve Ballmer van Microsoft. Nu Yang weg gaat, zou er volgens waarnemers mogelijk weer ruimte komen voor hernieuwde gesprekken met de softwaregigant.

Google

Daarnaast liep Yahoo dit najaar een lucratieve advertentieovereenkomst met Google mis, omdat dat bedrijf vreesde dat de samenwerking op weerstand zou stuiten van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Yahoo maakte vorige maand bekend 10 procent van de arbeidsplaatsen, zo'n 1500 banen, te moeten schrappen als gevolg van de economische teruggang.

Yang, die de zoekmachine in 1995 oprichtte met studiegenoot David Filo, stond pas de afgelopen anderhalf jaar aan de top van het bestuur van het bedrijf. Hij liet maandagavond weten dat het tijd is geworden Yahoo aan een nieuwe leider over te laten.