AMSTERDAM - De website van de politie Hollands Midden met foto's van gestolen spullen heeft tot nu toe ongeveer vijftien mails opgeleverd van mensen die hun eigendommen menen te herkennen.

Dat meldt een woordvoerder van het korps. Ook is de website isditvanjou.nl al 55 duizend keer bekeken, maar er zijn nog geen spullen terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaren.

De politie is hier wel mee bezig, vertelt de woordvoerder. "Dat is ook de reden waarom wij de site zijn gestart." Zij wil de site nu nog geen succes noemen. Begin januari vindt een evaluatie plaats.

Bewijs

Naast het terugbezorgen van gestolen eigendommen bouwt de politie tegelijk bewijs op tegen de verdachte bij wie de spullen zijn gevonden. Op de site staan 86 foto's van goederen die de politie eind september vond bij de aanhouding van een verdachte Leidenaar. Het gaat om 23 horloges, zeventien mobieltjes, acht sieraden en andere zaken, variërend van een digitaal fotolijstje tot een computermuis en een zakmes.

Aangifte

Wie zijn eigendom denkt te herkennen, krijgt zijn spullen terug, maar moet wel kunnen aantonen de rechtmatige eigenaar te zijn. Dat kan door het overleggen van een foto, aankoopbewijs of aangifte. Drie artikelen zijn al geclaimd door de rechtmatige eigenaar. Deze zaken zijn online gemarkeerd met een logo met de tekst 'Dit was van mij'.

In totaal heeft de politie Hollands Midden ongeveer zeventig mails ontvangen sinds de lancering van de site. Daaronder bevinden zich volgens de woordvoerder ook veel mails van mensen die voorstellen de website landelijk te maken. Als de site een succes wordt, zal het korps in ieder geval vaker gestolen waar online zetten.