SEATTLE - De Amerikaanse softwareproducent Microsoft gaat het concurrenten gemakkelijker maken om software te ontwikkelen dat kan communiceren met het besturingssysteem Windows. Licenties voor noodzakelijke computercodes worden goedkoper en er komt een eenduidig systeem voor de afdracht van royalties, Microsofts aandeel in de opbrengst.

Dit heeft Microsoft vrijdag bekendgemaakt. Het concern reageert daarmee op klachten dat er nog steeds te veel beperkingen zijn om Windows-producten op de markt te brengen, waardoor Microsoft-software de boventoon blijft voeren.

Licenties voor de computercodes kosten voortaan 50.000 dollar in plaats van 100.000 dollar. In het nieuwe royaltiessysteem moeten concurrenten 1 to 5 procent van de omzet afdragen dat ze met een Windows-product genereren. In het licentieprogramma zijn nu ook de verouderde versies Windows 95 en 98 opgenomen. Bedrijven als EMC, Network Appliance, VeriSign hebben al aangegeven mee te doen, aldus Microsoft.

Over de machtspositie van Microsoft met Windows is een jarenlange juridische strijd gevoerd. Vorig jaar werd een schikking overeengekomen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarin Microsoft concessies heeft beloofd aan concurrerende bedrijven. Van tijd tot tijd moet het concern aangeven hoe het de schikking invult in de bedrijfsvoering.