AMSTERDAM - Wie naar de Verenigde Staten wil reizen moet zich vanaf 12 januari via internet registreren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid bekendgemaakt.

Het elektronische systeem is een toevoeging op de huidige veiligheidsmaatregelen die na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zijn ingevoerd.

Het systeem is sinds augustus in gebruik, maar wordt vanaf januari verplicht. Zo'n driehonderdduizend reizigers uit verschillende landen hebben op deze manier een goedkeuring ontvangen om naar de VS te reizen, een half procent van de geregistreerden werd geweigerd.

Oorlogsmisdaden

Het systeem vervangt de huidige papieren formulieren die vooraf of tijdens de vliegreis ingevuld moesten worden en bevat dezelfde vragen naar reisdoel en verblijfsplaats en of reizigers ooit zijn veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Op Amerikaanse vliegvelden werden al langer vingerafdrukken afgenomen en luchtvaartmaatschappijen leveren de Amerikaanse overheid passagiersgegevens.

Internet

De nieuwe regel geldt voor alle 34 landen die geen visum nodig hebben voor een verblijf van minder dan drie maanden in de VS. De informatie moet, voordat een vliegticket wordt aangeschaft, via internet worden overgedragen aan het Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

De registratie geldt voor vijftien lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en België, maar gaat niet op wanneer de VS over land wordt aangedaan. In dat geval blijven de ouderwetse papieren formulieren gehandhaafd.