AMSTERDAM - Een nieuwe versie van webbrowser Firefox 3 dicht negen lekken, waarvan vier gelden als 'kritiek'. Ook in het oudere Firefox 2 heeft Mozilla, de organisatie achter de software, een aantal gaten gestopt.

De kritieke lekken stellen kwaadwillenden onder bepaalde omstandigheden in gelegenheid om willekeurige opdrachten uit te voeren op kwetsbare computers. De problemen worden verholpen in versie 3.04 van de browser, die nu kan worden gedownload.

In Firefox 2, een oudere editie van de browser die nog altijd wordt gebruikt, heeft Mozilla elf lekken gedicht, waarvan er zes als kritiek gelden. Versie 2.0.0.18 verhelpt die problemen. De organisatie maant gebruikers niettemin over te stappen op Firefox 3, dat geldt als sneller en veiliger dan zijn voorganger.

Thunderbird

Enkele van de lekken treffen mogelijk ook e-mailprogramma Thunderbird, dat gebruik maakt van dezelfde technologie als Firefox. Dat is alleen het geval als gebruikers javascript in Thunderbird hebben ingeschakeld. Dat is niet de standaardinstelling van het programma.