DEN HAAG - Ziekenhuizen moeten voor 1 februari laten weten hoe ze de veiligheid van patiëntgegevens garanderen. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer.

In 2010 moeten ze laten onderzoeken of ze aan de normen voldoen. Daarmee reageert de minister op een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder twintig ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat het met de veiligheid van computersystemen van ziekenhuizen niet goed gesteld is.

Zo werken complete afdelingen met dezelfde inlognaam en wachtwoord. Uit het onderzoek blijkt verder dat bij veel ziekenhuizen computerschermen vaak aan blijven staan. Als het personeel weg is, kan iemand anders het systeem in. Ook is geregeld onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de beveiliging.

Plannen

Volgens NVZ Vereniging van Ziekenhuizen zijn ziekenhuizen niet zo lek als een mandje. De twintig onderzochte ziekenhuizen hebben vorige maand bij de inspectie al plannen neergelegd om de beveiliging aan te scherpen. Ook is er al veel verbeterd, stelt de NVZ.

Minister Klink verwacht dat invoering van het elektronisch patiëntendossier zal zorgen voor extra aandacht voor informatiebeveiliging. De ziekenhuizen beginnen in ieder geval ook nog aan een bewustwordingscampagne.

Discipline

PvdA en CDA in de Tweede Kamer wezen er ook al op dat de discipline van ziekenhuispersoneel beter kan. Volgens CDA-Kamerlid Janneke Schermers wordt te veel vertrouwd op de techniek, terwijl zowel bij elektronische als papieren dossiers het er om draait hoe het personeel ermee omgaat. Haar PvdA-collega Eelke van der Veen vindt dat het management hier meer werk van moet maken.

Strikte regels

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zegt dat het duidelijk is dat de patiëntenveiligheid niet deugdelijk is geregeld. De NPCF vindt dan ook dat zorgvuldig moet worden omgegaan met de gevoelige en persoonsgebonden informatie en wil dat er strikte regels komen om die gegevens vast te leggen. Dat moet niet alleen gebeuren ter beveiliging van patiënten, maar ook van medewerkers in de ziekenhuizen.