AMSTERDAM - Een vrouw uit het dorpje Sweet Home in de Amerikaanse staat Oregon is zo'n 400 duizend dollar kwijtgeraakt aan Nigeriaanse e-mailoplichters.

Janella Spears dacht dat ze binnenliep toen ze een e-mail ontving waarin een onbekend familielid in Nigeria haar 20,5 miljoen dollar in het vooruitzicht stelde, als ze eerst enkele transactiekosten zou betalen. Dat het 'familielid' zich voorstelde als 'J.B. Spears' trok haar over de streep, zegt ze tegenover de lokale zender KATU.

George W. Bush

Uitkering bleef achterwege, de kosten van de transactie liepen echter steeds verder op, en de verhalen van de oplichters werden steeds ongeloofwaardiger. Toen de vrouw haar twijfels over de zaak uitsprak, ontving ze zelfs een brief van de FBI en president George W. Bush, die haar waarschuwden dat het geld in handen kon vallen van terroristen als ze niet meewerkte. Ook kreeg ze officieel ogende documenten van een Nigeriaanse bank en van de Verenigde Naties.

Hebzucht

Familieleden, vrienden en bankpersoneel waarschuwden de vrouw, die in het dagelijks leven in de gezondheidszorg werkt, dat ze werd opgelicht. Maar volgens een rechercheur die zich met de zaak bezighoudt, was Spears inmiddels verblind door hebzucht.

Spears stuurde in totaal zo'n 400 duizend dollar (ruim 320 duizend euro) aan de oplichters. Ze verstookte het pensioen van haar echtgenoot, nam een hypotheek op haar huis en beleende de auto. De vrouw vreest nog jaren in diep de schulden te zitten.

419-fraude

De truc waar Spears slachtoffer van is geworden, staat wel bekend als 419-fraude, naar het Nigeriaanse wetsartikel dat de praktijk verbiedt. De oplichting is vooral populair onder West-Afrikaanse bendes, die vaak miljoenen oplichtingsmailtjes versturen in de hoop dat iemand hapt.

In de meest voorkomende varianten vragen de afzenders hun slachtoffer om hulp bij het wegsluizen van een groot geldbedrag, of stellen ze de hoofdprijs in een loterij in het vooruitzicht. Het slachtoffer moet dan voortdurend allerlei transactiekosten voldoen, terwijl het beloofde geldbedrag nooit wordt betaald.

Hoewel de truc al vele jaren oud is, trappen er nog jaarlijks mensen in. Soms verliezen ze daarbij net als Spears torenhoge bedragen.