HILVERSUM - Ziekenhuizen gaan slordig om met hun computersystemen, waardoor informatie over patiënten er niet veilig is.

Dat meldde woensdagavond het tv-programma Nova, dat beslag wist te leggen op een rapport van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Zo werken complete afdelingen met dezelfde inlognaam en wachtwoord. Uit het onderzoek bleek verder dat bij veel ziekenhuizen computerschermen vaak aan blijven staan.

Beveiliging

Als het personeel weg is, kan iemand anders het systeem in. Ook is geregeld onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de beveiliging.

De instanties onderzochten twintig ziekenhuizen. Nergens was de beveiliging in orde.

Privacy

Volgens het CBP bestaan er door de tekortkomingen op veiligheidsgebied risico's op het gebied van de zorg zelf maar ook de privacy.

De instanties hebben de ziekenhuizen gevraagd met een plan te komen over hoe ze de problemen gaan oplossen. Alle ziekenhuizen hebben inmiddels een dergelijk plan ingeleverd.

NVZ

De beveiliging van patiëntgegevens in ziekenhuizen is niet zo lek als een mandje. Dat heeft een woordvoerster van NVZ Vereniging van Ziekenhuizen gezegd naar aanleiding van een uitzending van Nova.

Volgens de woordvoerster dateert het onderzoek van vorig jaar. "Dat er in ziekenhuizen nog het een en ander moet gebeuren om de gegevensbeveiliging te garanderen, staat buiten kijf. Maar sindsdien is er heel wat gebeurd." Zo hebben de twintig onderzochte ziekenhuizen inmiddels een plan van aanpak ingediend om de beveiliging te verbeteren en begint er binnenkort een bewustwordingscampagne, aldus de woordvoerster.

"Voor ziekenhuizen is het heel belangrijk om te zorgen voor een werkbare situatie, zeker in een spoedeisende omgeving. Er is niet altijd tijd om in te loggen. Er moet een evenwicht gevonden worden tussen een werkbare situatie en een meer dan aanvaardbare beveiliging van patiëntgegevens."