DEN HAAG/HOUTEN - Het tarief van Mxstream, de snelle internetverbinding van KPN waarover veel ophef is ontstaan, moet misschien wel verder omhoog. Een woordvoerder van telecomtoezichthouder Opta heeft dit woensdag gezegd.

          Eerder op de dag had Opta nog laten weten dat het onderzoekt of het KPN kan aanpakken wegens de forse tariefsverhoging van zijn snelle adsl-internetverbinding. Daarvan was aan het einde van de middag geen sprake meer.

Opta is volgens de post- en telecomwetgeving niet bevoegd klachten over verhogingen van de abonnementstarieven in behandeling te nemen, aldus een persverklaring.

     Opta onderzoekt wel de concurrentieontwikkelingen op het gebied van snel internet. Volgende maand moet dit onderzoek zijn afgerond.      Er zijn twee mogelijkheden, aldus de zegsman van Opta. "KPN moet of de tarieven van Mxstream verhogen of de groothandelsprijzen, voor bedrijven die dezelfde dienst willen aanbieden, verlagen."

Beroering

De woordvoerder wil niet op het onderzoek vooruitlopen, maar de Opta neigt naar het eerste. "KPN is met Mxstream heel laag begonnen", stelde de woordvoerder vast.

     Dinsdag ontstond veel beroering over het voornemen van KPN de maandelijkse abonnementsprijs van Mxstream met 23 procent te verhogen. Volgens het telecomconcern is de verhoging noodzakelijk omdat de dienst anders verlieslijdend dreigt te worden. KPN piekert er niet over haar terug te draaien.

     De Consumentenbond eiste dinsdag al dat KPN de tariefsverhoging ongedaan maakt. Woensdag kwam daar de computervereniging HCC bij, die circa 15.000 leden heeft met een Mxstream-aansluiting. HCC, dat in totaal 165.000 leden heeft, wil kijken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen KPN.     

Clausule

De gebruikers zitten overigens niet vast aan hun ADSL-aansluiting bij KPN. "In een clausule staat dat de consument in geval van een prijsverhoging zijn abonnement binnen een bepaalde termijn kan opzeggen", aldus directeur R. van Rooden van HCC. De club van computergebruikers

Opta dacht KPN te kunnen pakken op de wijze waarop het telecomconcern de tariefsverhoging aan de consumenten heeft meegedeeld, maar de toezichthouder is daarvan teruggekomen. Volgens de woordvoerder gaat KPN netter met de zaak om dan met de plotselinge invoering van een tarief voor voicemail, wat indertijd tot vele verontwaardigde reacties leidde.

/NETOpta bemoeit zich ook met prijsverhoging KPNVeel adsl-abonnementen volgende maand duurder

/REACTIESKPN verhoogt tarief Mxstream