AMSTERDAM - Gebruikers van Google e-maildienst GMail kunnen nu ook live elkaar overleggen via internet. Het internetbedrijf introduceerde dinsdag een videochatfunctie.

Voor het gebruik van de gratis dienst is, naast een GMail-account, alleen een webbrowser en een plugin nodig. Het gebruik van videobeelden vereist bovendien een webcam. Zonder webcam is de dienst te gebruiken voor spraakgebaseerde chats.

De dienst kan worden geactiveerd via het optiesmenu in GMail. Daar is ook de vereiste plugin te downloaden.

Google Talk

Met de nieuwe functionaliteit kan Google een nieuwe impuls geven aan zijn in GMail geïntegreerde chatdienst Google Talk, die marktleiders als MSN en AOL tot nu toe niet van de troon heeft weten te stoten. Daarnaast lijkt de videochatfunctie een bedreiging voor internetbeldiensten zoals Skype.

Google Apps

Google richt zich met de videochatdienst uitdrukkelijk ook op zakelijke toepassingen. De chatfunctionaliteit is ook beschikbaar voor zakelijke gebruikers van Google Apps.

Voorlopig is de dienst geschikt voor Windows-pc's, en voor Applecomputers met een Intelprocessor. De dienst werkt met iedere browser die door Google Mail wordt ondersteund.