DEN HAAG - De kans is groot dat er een meldpunt komt waaraan bedrijven en overheden diefstal van persoonsgegevens kunnen doorgeven.

Ook is het bedoeld om alle aangiftes hiervan te registreren, zodat de overheid een landelijk beeld krijgt van de omvang van deze vorm van criminaliteit.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat hij het een goed idee vindt om een meldpunt in het leven te roepen, tenzij er duidelijke redenen zijn dat niet te doen. Hij is er nog niet uit of hij banken en creditcardmaatschappijen ook moet verplichten om diefstal van persoonsgegevens te melden aan hun klanten.

Reputatie

Daarover neemt de minister voor het einde van het jaar een besluit op basis van onderzoek dat momenteel wordt verricht. Ook zal hij de kwestie bespreken met het bedrijfsleven. De minister zal banken en creditcardbedrijven daarbij opnieuw aansporen aangifte te doen als persoonsgegevens van klanten zijn gestolen. Volgens Hirsch Ballin bestaat bij bedrijven de neiging geen aangifte te doen als ze denken dat dit slecht is voor hun reputatie.

Daardoor kan hij niets zeggen over de omvang van fraude met creditcard- en andere persoonsgegevens. "Die situatie is ongewenst", zei Hirsch Ballin.

Zembla

SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens riep de bewindsman ter verantwoording naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Daarin was vorige week te zien hoe makkelijk het is om op internet creditcardnummers, namen en telefoonnummers aan te schaffen en daarmee vervolgens online aankopen te doen.

Ernstig

Hirsch Ballin noemde dit een bekend, maar ernstig fenomeen. Partijen als de SP en D66 en ook fraudeofficier van justitie Fred Speijers en voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens pleiten voor een meldingsplicht.

De overheid komt in de eerste helft van volgend jaar met een Postbus 51-campagne om mensen duidelijk te maken wat ze kunnen doen om misbruik van hun gegevens te voorkomen.