AMSTERDAM - Gamefabrikant Electronic Arts (EA) moet zich opnieuw in de rechtszaal verdedigen vanwege het gebruik van kopieerbeveiliging bij zijn spelletjes.

EA is de maker van een aantal populaire computerspellen, zoals de succesvolle Sims-serie en Spore. De spellen worden verkocht samen met technologie van SecuROM, die moet verhinderen dat de spellen illegaal worden gekopieerd.

Bij installatie van het spel nestelt ook de software van SecuROM zich op de computer van de eigenaar. Volgens veel gebruikers veroorzaakt dat allerlei problemen: het systeem zou traag worden en bepaalde programma's werken niet goed meer.

Rechtszaken

Twee Amerikaanse consumenten hebben nu rechtszaken tegen EA aangespannen vanwege het gebruik van de software, zo meldt Ars Technica. Richard Eldridge klaagt dat de software onaangekondigd wordt geïnstalleerd bij de gratis proefversie van het spel Creature Creator. SecuROM kan bovendien niet gemakkelijk van de pc worden verwijderd.

Volgens de aanklacht verhindert SecuROM de werking van andere programma's die op de computer zijn geïntalleerd, waaronder software om cd's te branden. "EA bepaalt via SecuROM welke programma's consumenten op hun computers mogen draaien", aldus de klacht. Eldridge eist een schadevergoeding van het bedrijf.

Problemen

In een andere rechtszaak stelt een klaagster dat haar pc maandenlang werd geplaagd door allerlei door SecuROM veroorzaakte problemen, die pas werden opgelost toen ze haar harde schijf formatteerde en Windows opnieuw installeerde. Ze eist dat de rechter EA verbiedt om nog langer spelletjes met SecuROM te verkopen, tenzij dat duidelijk wordt vermeld en het bedrijf deinstallatiesoftware meelevert.

Beide rechtszaken zijn zogenoemde 'class action suits', collectieve rechtszaken die worden gevoerd namens alle consumenten die met het gewraakte product te maken hebben gekregen. Als de klager in het gelijk wordt gesteld, hebben alle kopers recht op een schadevergoeding.

Ook in september kreeg EA al zo'n class action suit aan z'n broek vanwege de beveiliging. De uitkomst daarvan is nog niet bekend.