AMSTERDAM - De Britse journalist Steve Zacharanda, die door zijn krant werd ontslagen nadat hij in een YouTube-filmpje stomdronken plagiaat bekende en zijn werkgever uitschold, heeft aan aandacht niet te klagen.

Volgens de maakster van het filmpje, de Amsterdamse Maartje Nevejan, zijn er plannen voor een boek en een eigen radioshow. Nevejan filmde de journalist van de Birmingham Mail onlangs op een overwinningsfeestje voor Barack Obama, de nieuwe president van Amerika.

Knippen en plakken

"Hij was dronken, ik was dronken, iedereen was dronken, vooral van euforie", aldus Nevejan. Ze filmde de Brit toen die op de stoep een artikel op zijn laptop zat te schrijven. Daarin bedankte hij met dubbele tong de BBC "want ik zit me hier toch te knippen en te plakken". Nevejan zette het filmpje op YouTube waar het binnen een paar dagen 300.000 keer was bekeken.

Wereldberoemd

De man (die zich ook Adam Smith noemt) werd meteen ontslagen, op internet ontstonden talloze discussies tussen bewonderaars enerzijds en journalisten anderzijds die hem een schande voor het vak noemden. Talloze Amerikaanse en Britse media pikten de affaire op. Nevejan, maaktster van de BNN-serie Couscous & Cola, vindt niet dat ze iets onethisch heeft gedaan. "Hij wilde toch al ontslag nemen. Bovendien roept hij nu maar steeds dat ik hem wereldberoemd heb gemaakt."