AMSTERDAM - Een bekende blogger is maandag in Birma (Myanmar)veroordeeld tot ruim twintig jaar gevangenisstraf, onder meer vanwege 'het wekken van openbare onrust'. Een dichter kreeg twee jaar cel, omdat hij een tegen de regering gerichte spreuk in een van zijn gedichten had verstopt.

Omdat de media in Birma onder streng overheidstoezicht staan, nemen veel tegenstanders van het militaire bewind hun toevlucht tot internet om hun kritiek te uiten. De in januari gearresteerde 28-jarige blogger Nay Phone Latt werd vanwege zijn internetactiviteiten tot twintig jaar veroordeeld.

Volgens zijn moeder werd haar zoon niet vertegenwoordigd door zijn advocaat, die afgelopen vrijdag begon aan het uitzitten van een gevangenisstraf van vier maanden wegens belediging van het hof.

Valentijn

Dichter Saw Wai kreeg maandag twee jaar cel, eveneens voor 'het wekken van openbare onrust'. Hij had in een bekend amusementsblad een valentijsgedicht gepubliceerd, met de titel '14 februari'. De regels van het gedicht begonnen met woorden die achter elkaar gezet 'Macht/Beluste/Overste/Generaal/Than/Shwe' te lezen gaven, een verwijzing naar de leider van de junta die Birma regeert.

Huisarrest

Volgens woordvoerder van de oppositie Nyan Win is de junta bezig steeds sneller politieke tegenstanders op te sluiten. Vele activisten die betrokken waren bij de betogingen voor democratisering van vorig jaar augustus en september stonden de laatste tijd voor de rechter. Over het algemeen waren die rechtszaken niet openbaar. De leidster van de oppositie, Aung San Suu Kyi, staat al vele jaren onder huisarrest en een jeugdlid van de oppositiepartij werd vrijdag veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf.

Nay Phone Latt, de veroordeelde blogger, is ook lid geweest van de oppositiepartij. Een vriend die samen met hem was opgepakt, kreeg maandag tweeënhalf jaar cel.