DEN HAAG - De Consumentenbond wil dat banken weer gratis chippaslezers gaan geven aan hun klanten. Dat heeft een woordvoerster donderdag gezegd na klachten van enkele leden.

De bond heeft ontdekt dat vrijwel geen enkele bank nog apparaatjes uitgeeft die het saldo van een chippas aflezen. Deze chippaslezers waren tot voor kort gratis beschikbaar. Alleen de Rabobank geeft ze nog aan klanten. De Consumentenbond denkt dat de beschikbaarheid van de chiplezer ook het gebruk van de chippas kan aanmoedigen. De elektronische portemonnee is nog steeds niet erg populair bij het grote publiek.

De bond wil de service terug, omdat consumenten hun chippas geleidelijk aan steeds meer gebruiken. "Mensen moeten op ieder gewenst moment, maar vooral vóór ze bij de kassa staan, kunnen nagaan hoeveel saldo nog op de chippas staat", aldus de bond in de Consumentengeldgids die vrijdag uitkomt.

Klanten kunnen met de chippaslezer bovendien de laatste vijf betalingen controleren. "Dit is voor consumenten vooral van belang bij storingen in de apparatuur, waardoor een bedrag soms tweemaal wordt afgeschreven."

Voor zover bekend is bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben alleen Rabobank en Postbank de chippaslezer uitgegeven. De verstrekking behoort volgens een woordvoerster van de NVB tot het "individuele beleid" van de banken, waar de koepelorganisatie buiten staat.