AMSTERDAM - Microsoft is niet van plan om Yahoo alsnog over te nemen nu een advertentiedeal tussen het internetbedrijf en concurrent Google in het water is gevallen. Dat heeft topman Steve Ballmer gezegd tijdens een bijeenkomst in het Australische Sydney.

Volgens Ballmer heeft Microsoft genoeg pogingen gedaan om het bedrijf in te lijven. Microsoft deed eerder dit jaar een bod van 47,5 miljard dollar op Yahoo. De Yahoo-top wees dat bod als te laag van de hand en zocht samenwerking met concurrent Google om zich de softwaregigant van het lijf te houden. Het plan om Google advertenties te laten verkopen op de pagina's van Yahoo's zoekmachine gaat echter niet door, omdat de bedrijven een lang gevecht met de Amerikaanse mededingingsautoriteiten vrezen.

Overname

Sinds februari is Yahoo tweederde van zijn beurswaarde verloren, en nu de overeenkomst met Google is mislukt, lijkt het bedrijf alsnog rijp voor een overname. Yahoo-topman Jerry Yang, eerder fel tegenstander van het bod van Microsoft, liet eerder deze week weten open te staan voor zo'n scenario.

Het aandeel Yahoo maakte op de schermenbeurs Nasdaq al een klein sprongetje na geruchten dat de bedrijven in vergevorderde onderhandelingen waren, maar Yang ontkent dat.

Samenwerking

Ook Steve Ballmer, die onlangs nog zei een overname van Yahoo nog altijd een goed idee te vinden, heeft nu laten weten niet langer geïnteresseerd te zijn. Volgens persbureau Reuters ziet hij nog wel iets in 'strategische samenwerking', vooral op het gebied van zoekmachines. Microsoft probeert al geruime tijd een voet tussen de deur te krijgen op de markt voor zoekdiensten en de daaraan gekoppelde advertenties, maar moet marktleiders Google en Yahoo nog altijd voor zich dulden.