DEN HAAG - Voormalig GPD-journalist P.V. die door de rechtbank in Den Haag wegens computervredebreuk tot een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur is veroordeeld in de GPD-zaak, gaat in hoger beroep.

De twee veroordeelde woordvoerders van het ministerie van Sociale Zaken, die van diens inlogcode gebruik maakten om artikelen te lezen op GPD-site, leggen zich bij de uitspraak neer.

Dit hebben de betrokkenen donderdag gezegd. V. spreekt van een formele stap die nodig is om het uitgebreide vonnis van de rechtbank te kunnen inzien om op basis daarvan te kunnen besluiten het hoger beroep wel of niet door te zetten. De advocaat van V. wilde donderdag niet reageren.

Aanknopingspunt

"We zijn op zoek naar aanknopingspunten", zegt de journalist, die zijn baan bij de Geassocieerde Persdiensten (GPD) verloor nadat bekend werd dat hij zijn wachtwoord had verstrekt aan zijn bevriende ex-collega H. van S. die op dat moment woordvoerder was bij het ministerie.

Privéleven

H. van S. en diens vriendin S.M., eveneens oud-werknemers van de GPD, gaan niet in hoger beroep. Volgens M. had de affaire een enorme impact op het privéleven van hun gezamenlijke gezin. "Na overleg met onze advocaat, die nog wel kansen zag, hebben we besloten verder te gaan met ons leven", aldus M., die twee weken geleden werd veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 150 uur. Haar vriend Van S. kreeg een taakstraf van 100 uur voorwaardelijk. Het OM had onvoorwaardelijke taakstraffen geëist.