AMSTERDAM - Netwerksite LinkedIn gaat 36 banen schrappen, of 10 procent van z'n personeelsbestand. De ingreep zou vooral 'uit voorzorg' gebeuren.

LinkedIn is een sociaal netwerk, net als bijvoorbeeld Hyves, MySpace of Facebook, maar dan voor zakelijke contacten. Eerder deze week werd bekend dat de site in Nederland inmiddels bijna 900 duizend gebruikers telt. Daarmee is het hier na Hyves de populairste netwerkdienst.

Tegenover persbureau Reuters laat een woordvoerder van het bedrijf weten dat de ontslagronde de winstgevendheid van het bedrijf moet verzekeren. Het besluit zou zijn genomen door de leiding van de onderneming, niet onder druk van investeerders.

Kredietcrisis

LinkedIn is niet het eerste internetbedrijf dat banen schrapt. Het noodlijdende Yahoo maakte onlangs bekend dat het van 1500 medewerkers afscheid gaat nemen, Google heeft de samenwerking met veel projectmedewerkers beëindigd en online veilinghuis eBay kondigde in oktober een ontslagronde aan.

Veel Amerikaanse internetbedrijven hebben te lijden onder de kredietcrisis. Die zorgt voor teruglopende bestedingen voor advertenties, een belangrijke inkomstenbron in de sector. Ook zijn durfinvesteerders terughoudender met het uitlenen van geld.

Eind oktober liet een woordvoerder van LinkedIn nog weten dat het bedrijf juist van de economische situatie profiteerde. De site zou het aantal inschrijvingen sinds september met 25 procent hebben zien toenemen.