SAN FRANCISCO - Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft toch weer interesse in een overname door softwaregigant Microsoft. Yahoo-topman Jerry Yang verklaarde donderdag dat de acquisitie van zijn onderneming ook het beste is voor Microsoft.

Yahoo! zag woensdag een advertentiepact met Google stuklopen. Google verklaarde dat de samenwerking waarschijnlijk had geleid tot een fel gevecht met de Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

Het internetbedrijf is dominant op het gebied van de verkoop van webadvertenties. Dit komt vooral door het succes van zijn zoekmachine.

Eerdere poging

Microsoft heeft eerder dit jaar al geprobeerd Yahoo! te kopen. De partijen konden het echter niet eens worden over de overnameprijs. Microsoft was bereid om 47,5 miljard dollar (37 miljard euro) te betalen.

Na het afketsen van de overname dook Yahoo in juni dit jaar in de armen van Google, wat veel kwaad bloed heeft gezet bij Microsoft. Het was de bedoeling dat Google zou helpen bij de verkoop van advertenties op de internetpagina's die Yahoo beheert.

De softwaregigant liet vorige maand nog weten geen interesse meer te hebben in Yahoo. Analisten denken echter dat beide partijen weer toenadering zullen zoeken.

Overname

Volgens Blodget heeft het afketsen van het advertentiepact met Yahoo weinig gevolgen voor Google. De exploitant van 's werelds meest gebruikte zoekmachine op internet zou vooral bang zijn geweest voor imagoschade als de mededingingsautoriteiten de samenwerking met juridische middelen zouden dwarsbomen, zo stelde hij. "Yahoo is hier de grote verliezer."