AMSTERDAM - Het online uitwisselen van grote bestanden, zoals films of software, kan tot 80 procent sneller. Dat is de voorlopige conclusie na proeven met een nieuwe technologie bij twee grote Amerikaanse internetproviders.

Bij traditionele zogenoemde p2p-systemen, zoals Bittorrent, worden stukjes van grote bestanden gedownload vanaf servers die zich overal op internet kunnen bevinden. P4P houdt daarentegen rekening met de lokatie van de gebruiker, en probeert zoveel mogelijk fragmenten te downloaden van computers die zich op hetzelfde netwerk bevinden.

Zo kan het systeem een snelheidswinst boeken van wel 80 procent ten opzichte van de huidige techniek, constateren medewerkers van de Amerikaanse internetprovider Comcast na een experiment. Eerder hield concurrent Verizon al een vergelijkbare proef.

Aantrekkelijk

De techniek is niet alleen aantrekkelijk voor eindgebruikers, maar ook voor de providers zelf. Die moeten nu soms diep in de buidel tasten voor dataverkeer van en naar andere netwerken. Door zo veel mogelijk verkeer binnen hun eigen netwerk te laten lopen, kunnen ze flink op die kosten besparen.

Wanneer de technologie breed beschikbaar komt, is onduidelijk.