AMSTERDAM - De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben meer winnaars opgeleverd dan Barack Obama en Joe Biden. Volgens telecombedrijf Vodafone veroorzaakten belangstellenden woensdagochtend voor een flinke piek in het sms-verkeer.

Vooral tussen 5 en 6 uur 's ochtends registreerde de provider veel meer tekstberichten. Abonnees verzonden 38 procent meer sms'jes dan op een normale woensdagochtend rond die tijd. Ze ontvingen zelfs 46 procent meer berichtjes.

Ook de rest van de verkiezingsnacht werd er flink ge-sms't: tussen 23 en 6 uur gemiddeld zo'n 15 procent. Om 7 uur was het verkeer weer op het normale niveau.

Sms-alarm

Het sms-alarm dat de NOS instelde om Nederlanders zo snel mogelijk te melden wie de nieuwe Amerikaanse president is geworden, heeft in de nacht van dinsdag op woensdag niet goed gefunctioneerd. "Lang niet iedereen heeft de sms op tijd ontvangen", schrijft Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media van de NOS, hierover op zijn weblog.

Volgens Stekelenburg was het alarm een goed idee, maar was de uitvoering slecht. "En daar balen wij van."

Excuses

De publieke omroep stelde het gratis sms'je om 05.00 uur op, maar een aantal van de 51.712 aanvragers ontving het bericht van de winst van Obama pas rond 06.30 uur. "Onze excuses hiervoor", schrijft Stekelenburg.

De NOS huurde een extern bedrijf in voor het versturen van de tekstberichten. Met die firma gaat de omroep om tafel zitten om te bekijken wat er mis is gegaan, aldus een NOS-woordvoerster woensdag.