NIJMEGEN - De digitale ivf-poli van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen is een succes.

Stellen die via reageerbuisbevruchting een kind proberen te krijgen, gebruiken de poli intensief om informatie op te zoeken, met lotgenoten te praten of het eigen medische dossier in te zien.

Dat blijkt uit een onderzoek, waarop medisch bioloog Wouter Tuil volgende week in Nijmegen promoveert.

Prostaatkanker

Het UMC gaat nu de ivf-poli in een behoefte blijkt te voorzien, meer digitale plekken voor patiënten ontwikkelen. Over enkele maanden komen digitale poli's in de lucht voor mensen met psoriasis (een huidziekte) of prostaatkanker. Voor kinderen openen poliklinieken voor diabetes of schisis (een gespleten gehemelte).

Patiënten gebruiken de digitale ivf-poli vooral als ze in het laatste traject van hun behandeling moeten afwachten of er een zwangerschap tot stand is gekomen.

In dat stadium is de dokter even buiten beeld en kennelijk voorziet de poli dan in een behoefte, zo is gebleken.

Behandeling

Bezoekers van het forum of de chatroom praten vooral met elkaar over de details van hun behandeling. Slechts 2 procent van de gesprekken gaat over kinderloosheid of onvruchtbaarheid.

Patiënten krijgen geen last van angstige of depressieve gevoelens door alle informatie op internet. Daar was vooraf wel rekening mee gehouden, stelt een woordvoerder van het UMC.