AMSTERDAM - Veel mensen zijn met het oog op de financiële crisis huiverig voor grote uitgaven. Winkeliers zijn hier niet blij mee, aanbieders van advertentiesites op internet wel.

De handel in tweedehands spullen is sinds de crisis uitbrak namelijk sterk toegenomen. Volgens de site 2dehands.nl nam het aantal geplaatste advertenties in oktober toe met 25 procent.

Speurders.nl constateerde de afgelopen maand een stijging in het aantal advertenties van circa 20 procent, terwijl advertenties gemiddeld minder lang op de site bleven staan. Vooral de handel in kleren, speelgoed en auto's nam toe.

Marktplaats

Ook op Marktplaats.nl staan steeds meer advertenties. "Maar het is de vraag of dat door de kredietcrisis komt. Dat causale verband is lastig te leggen", zegt een woordvoerder. Wel constateert de site een verschuiving in de vraag van luxegoederen naar meer alledaagse spullen, zoals kleding. Het aantal kledingadvertenties nam de afgelopen tijd met ruim 40 procent toe.

In oktober liet Marktplaats al weten "eerder een toename dan een afname van de handel" te verwachten. De site reageerde daarmee op de slechte cijfers van moederbedrijf eBay. Dat verlaagde vorige maand zijn omzetverwachting naar aanleiding van het afnemende consumentenvertrouwen.