AMSTERDAM - De Noorse browsermaker Opera heeft een iPhone-versie ontwikkeld van zijn belangrijkste programma. Die zal voorlopig echter niet beschikbaar zijn, omdat Apple de software weigert te distribueren.

Dat meldt een topman van het bedrijf in de New York Times. Opera is een webbrowser, net als bijvoorbeeld Internet Explorer en Firefox. De gratis software is niet alleen beschikbaar voor computers, maar ook populair op onder meer mobiele telefoons. Ook is Opera ingebouwd in Nintendo's spelcomputer Wii.

Safari

Opera Mini, een veelgebruikte mobiele editie van de browser, is nu geschikt gemaakt voor de iPhone. Apple weigert het programma echter toe te laten in de App Store, het online distributiekanaal voor iPhone-software. Volgens het bedrijf dupliceert het de functionaliteit van de ingebouwde webbrowser van het toestel, Apples eigen Safari.

Concurrenten

Het is niet de eerste keer dat Apple software uit de App Store weert omdat die bestaande functionaliteit zou bieden. Zo weigerde het bedrijf om die reden eerder een podcastprogramma, dat te veel gelijkenis zou vertonen met iTunes, en een toepassing waarmee gebruikers gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot Googles maildienst GMail.

Critici verwijten Apple dat het op die manier misbruik maakt van zijn positie om producten van concurrenten dwars te zitten.