ROTTERDAM - Het Rotterdams Philharmonisch Orkest biedt met ingang van heden gratis muziek aan via internet. Op de site is nu een mp3-bestand te downloaden van Ravels Alborada del Gracioso in een uitvoering onder de nieuwe chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin.

In de toekomst volgen nog meer gratis downloads op de site. "Opnamen helpen om onze bekendheid wereldwijd te vergroten", zegt artistiek manager Michael Fine. "Bovendien stimuleren ze het orkest om in artistieke zin de lat steeds weer hoger te leggen", legt hij uit. "Het helpt musici om met andere oren naar zichzelf en hun collega's te luisteren. Elke goede geluidsregistratie houdt ons een spiegel voor."

Youtube

Eerder plaatste het orkest al opnamen met de nieuwe chef op Youtube.com, van een uitvoering van Beethovens Derde symfonie Eroica en van Tod und Verklärung van Strauss. "Internet is de meest efficiënte manier om de wereld te laten horen wat we aan kwaliteit in huis hebben", zegt Fine.

Belangstelling is er genoeg. Een speciale downloadactie van Radio 4 en de AVRO ter ere van het 120-jarig jubileum van het Concertgebouworkest deed muziekliefhebbers afgelopen maand binnen een week 215.000 keer een symfonie downloaden.