AMSTERDAM - Honderden miljoenen internetgebruikers kunnen straks met één wachtwoord terecht op talloze websites. Met de steun van de twee bedrijven krijgt het systeem OpenID een flinke stimulans.

OpenID is een systeem dat een einde moet maken aan een van de grootste ergernissen van veel internetters: de zee aan gebruikersnamen en wachtwoorden die ze moeten zien te onthouden. Wie een OpenID-account aanmaakt, kan dat gebruiken op alle websites die het systeem ondersteunen.

Verschil met eerdere zogenoemde 'single sign-on'-systemen is dat niet één partij verantwoordelijk is voor de uitgifte van inloggegevens, zoals bijvoorbeeld wel het geval was bij Microsofts Passport. Gebruikers kunnen hun OpenID bij allerlei deelnemers aanvragen.

GMail

Deze week kondigden zowel Microsoft als Google aan OpenID's te gaan uitgeven. Gebruikers kunnen nu bijvoorbeeld met hun GMail-accountgegevens inloggen bij netwerksite Plaxo en de online boekhouddienst Buxfer. Andere sites moeten snel volgen.

Eerder sloten Yahoo en de Amerikaanse provider AOL zich al aan bij OpenID. De stap van Google en Microsoft betekent zo'n 400 miljoen potentiële nieuwe gebruikers voor het systeem.

Eenrichtingsverkeer

Toch zijn critici niet onverdeeld enthousiast: vooralsnog is de implementatie eenrichtingsverkeer. Andere sites kunnen mensen wel laten inloggen met accountgegevens van Google of Microsoft, maar de twee giganten accepteren vooralsnog geen wachtwoorden die door andere OpenID-providers zijn uitgegeven.