DEN HAAG - Het telecomconcern KPN stapt naar de rechter in een conflict met toezichthouder Opta over tarieven voor het vaste netwerk. De onderneming moet van de telecomwaakhond de prijzen voor het gebruik van het net door andere belbedrijven met maximaal 11 procent verlagen. Dat is te veel en bedreigt de kwaliteit van het netwerk, aldus KPN zondag.

KPN wil zo snel mogelijk het besluit van de Opta laten schorsen door de rechtbank in Rotterdam. Bovendien dient het concern een officieel bezwaar in bij de toezichthouder. Naast de schorsing van het besluit wil KPN ook inzicht in de rekenmethode van de Opta.

In afwachting van een uitspraak van de rechter moet KPN wel zijn tarieven verlagen. Het bedrijfsresultaat en de omzet vallen dit jaar met maximaal 15 miljoen euro terug. KPN haalt 250 miljoen euro omzet uit de activiteiten waar het besluit voor geldt.

De daling van de winst is zo gering dat KPN de winstprognose over 2003 niet hoeft aan te passen, aldus een woordvoerder van de onderneming zondag. KPN gaat voor het lopende boekjaar uit van een omzetstijging op het vaste net van 0 tot 2 procent en een groei van het bedrijfsresultaat (ebitda) van minimaal 5 procent.