AMSTERDAM - Microsoft opent de aanval op Google met een pakket online kantoorappplicaties, zoals een tekstverwerker en een spreadsheetprogramma.

Microsoft demonstreerde de dienst op een conferentie in Los Angeles, waar het ook een eerste indruk gaf van Windows 7, de beoogde opvolger van het huidige besturingssysteem Vista. De software, die vermoedelijk volgend jaar beschikbaar komt, is te gebruiken met niets anders dan een webbrowser en een internetverbinding. Volgens Amerikaanse media is het pakket geschikt voor Internet Explorer, Firefox en Safari. De software kan goed samenwerken met Microsoft Office, het reguliere kantoorpakket van het bedrijf.

Advertenties

Waarschijnlijk lanceert Microsoft een betaalde versie van het pakket voor bedrijven. Daarnaast komt er vermoedelijk een gratis versie, die is voorzien van advertenties.

Daarmee opent Microsoft de aanval op concurrenten zoals Google, die met zijn gratis websoftware een toenemende bedreiging vormt voor Office, een van de paradepaardjes uit de stal van 's werelds grootste softwarebedrijf.

Live Workspaces

Eerder lanceerde Microsoft al wel Office Live Workspace, een dienst waarbij gebruikers van Microsoft Office gemakkelijk online hun documenten kunnen opslaan en uitwisselen. Daarvoor is echter wel lokaal geïnstalleerde software nodig.