AMSTERDAM - Microsoft en Yahoo sluiten een samenwerkingsverband met geldkantoorketen Western Union en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank om het publiek beter voor te lichten over oplichting per e-mail.

De vier hebben het daarbij speciaal voorzien op valse internetloterijen. Oplichters stellen de ontvangers van spammailtjes een grote geldprijs in het vooruitzicht. Om het geld te ontvangen, moet de 'gelukkige' wel eerst allerlei kosten vergoeden, bijvoorbeeld voor advocaten of voor de administratieve afwikkeling van de uitbetaling. Uiteraard blijft uitkering van de zogenaamde prijs achterwege.

Schade

Volgens een onderzoek dat Microsoft in een aantal Europese landen - waaronder Nederland - heeft laten uitvoeren, is afgelopen jaar één op de 44 ondervraagden ten prooi gevallen aan een dergelijke oplichtingspoging. De schade varieerde van en kleine honderd tot meer dan zevenduizend euro.

De bedrijven willen internetgebruikers beter voorlichten over de fraude, die vooral populair is onder West-Afrikaanse bendes. De vrees bestaat dat mensen eerder geneigd zullen zijn om op de ogenschijnlijk aantrekkelijke mailtjes in te gaan, nu het slecht gaat met de economie.

Western Union

Behalve Microsoft en Yahoo zijn ook twee financiële instellingen bij de coalitie betrokken. Western Union is onder de oplichters een populair bedrijf voor het doen van geldtransacties, omdat de internationale overboekingen dan vaak minder goed te traceren zijn dan bij normaal giraal betalingsverkeer.

Aanzien

Ook de Afrikaanse Ontwikkelingsbank doet mee. De instelling vreest dat de fraude het aanzien van de Afrikaanse financiële sector schaadt.

De vier bedrijven gaan niet alleen voorlichting geven. Ze beloven ook nauw samen te werken met opsporingsinstanties om de bendes aan te pakken.