AMSTERDAM - Apple en Google roepen kiezers in hun thuisstaat Californië op om zich bij een aanstaand referendum uit te spreken tegen een verbod op huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht.

Apple spreekt zich doorgaans niet uit in politieke discussies, maar breekt met dat beleid omdat het het mogelijke verbod beschouwt als een 'burgerrechtenkwestie'. Daarom doneert het 100 duizend dollar aan activisten die campagne voeren tegen 'Proposition 8', een voorstel tot wijziging van de Californische grondwet dat een einde zou maken aan het homohuwelijk in de staat.

Apple zegt een van de eerste bedrijven in de staat te zijn die aan de partners van homoseksuele medewerkers dezelfde rechten toekende als aan partners van het andere geslacht.

Google

Eerder liet internetbedrijf Google zich al in soortgelijke termen uit. Volgens medeoprichter Sergey Brin staan de gelijke rechten van Californische burgers op het spel. "We moeten niemand het grondrecht afnemen om te trouwen met wie hij of zij wil."

Ook Brin en medeoprichter Larry Page hebben geld aan de campagne gedoneerd - in totaal 140 duizend dollar.

President

Het referendum, dat is aangevraagd door conservatieve tegenstanders van het homohuwelijk, vindt op 4 november plaats - tegelijk met onder meer de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president. In de meeste opiniepeilingen is een kleine meerderheid tegen het verbod.

Californië was eerder dit jaar de tweede staat in de VS die het homohuwelijk legaliseerde. Eerder gebeurde dat in Massachusetts, en deze maand volgde Connecticut.