AMSTERDAM - Internetbedrijven Google, Yahoo en Microsoft hebben een gezamenlijke gedragscode opgesteld over zakendoen in landen die de mensenrechten schenden.

De code wordt dinsdag gepresenteerd, zo melden Amerikaanse media. De bedrijven krijgen regelmatig kritiek omdat ze zouden meewerken aan mensenrechtenschendingen in landen zoals China. Zo filteren de zoekmachines van de drie op aandringen van de Chinese regering bepaalde resultaten. Ook verstrekte Yahoo in tenminste twee gevallen de personalia van een dissident aan de autoriteiten in de Volksrepubliek.

China geldt voor technologiebedrijven niettemin als een zeer aantrekkelijke groeimarkt. Volgens sommige schattingen is de Chinese internetpopulatie inmiddels de grootste ter wereld.

Twee jaar

De bedrijven hebben twee jaar aan een gedragscode gewerkt, die regelt hoe ze met mogelijke beperkingen van de mensenrechten omgaan. Zo hebben ze afgesproken om lokale regelgeving zo strikt en beperkt mogelijk uit te leggen bij verzoeken tot medewerking van de autoriteiten. Ook zullen Google, Yahoo en Microsoft de mensenrechtensituatie voortaan betrekken in hun beslissingen om nieuwe diensten te lanceren.

Niet ver genoeg

Bij de totstandkoming van de gedragscode zijn onder meer enkele mensenrechtenorganisaties betrokken. Toch heeft tenminste een daarvan geweigerd de code te ondertekenen, zo meldt de Wall Street Journal. Volgens de Amerikaanse tak van de World Organization for Human Rights gaat de code niet ver genoeg.