LOS ANGELES - Consumenten moeten nog zeker een jaar op de officiële lancering wachten, maar softwaregigant Microsoft biedt dinsdag tijdens een conferentie voor softwareontwikkelaars in Los Angeles alvast een eerste blik op de opvolger van besturingssysteem Windows Vista, Windows 7.

Twee weken geleden onthulde Microsoft dat Windows 7, de codenaam die al circuleerde, de officiële naam voor het systeem zal worden. Volgens het concern is Windows 7 de meeste heldere naam, aangezien het de zevende versie van Windows is.

Vista

Windows 7 moet het belabberde imago van Windows Vista wegpoetsen, denken kenners. Daarom zou nu een minder lange periode tussen de twee lanceringen zitten dan tussen Windows XP en Vista, toen deze periode vijf jaar bedroeg door een jarenlange vertraging. Windows Vista werd ruim anderhalf jaar geleden gelanceerd. Windows 7 zal waarschijnlijk eind 2009, begin 2010 geschikt zijn voor de consumentenmarkt.

Kritiek

Microsoft kreeg veel kritiek van consumenten over Vista. Vooral het gebruik van randapparatuur, zoals printers en scanners, leverde problemen op. Ook zou het een relatief 'zwaar' systeem zijn, dat veel ruimte inneemt op een computer.

Aanraakscherm

Veel details maakte Microsoft verder niet bekend over Windows 7. Wel onthulde het softwareconcern dit voorjaar dat het systeem aangestuurd kan worden met een aanraakscherm. Hierdoor zal een computermuis uiteindelijk overbodig zijn.

Ook zou de softwarearchitectuur van '7' voor een groot deel overeenkomen met dat van Vista. Hierdoor heeft het omzetten van computers naar het nieuwe besturingssysteem geen grote gevolgen voor bijvoorbeeld randapparatuur.