AMSTERDAM - Mobiele telefoons winnen aan populariteit in Zuid-Afrika en dat blijkt een gunstig neveneffect te hebben. Het communicatiemiddel zou helpen in de strijd tegen hiv en aids.

Dat meldt de BBC zondag.

Het project Masiluleke gebruikt smsjes om de Zuid-Afrikanen voor te lichten over het dodelijke virus en ze aan te moedigen zich te laten testen. Iedere dag verzendt de organisatie een miljoen gratis berichtjes.

Project

"Je zou denken dat er, in een land waar de ziekte zo'n grote rol speelt, genoeg kennis is over hoe mensen te helpen of te beïnvloeden," zegt Gustav Preakelt, een van de initiatiefnemers van het project. Maar, zegt hij, foutieve informatie en stigma's zijn hardnekkig en het aantal testen dat gedaan wordt blijft laag.

"Ik denk dat nooit eerder mobiele telefoons op zo'n grote schaal zijn ingezet om gezondheidsinformatie te verstrekken," aldus Preakelt.

Telefoontjes naar de Nationale Aids-hulplijn zouden sinds het begin van het project met 200 procent zijn toegenomen. Uiteindelijk zal deze manier van voorlichten ook ingezet worden in de strijd tegen tuberculose.

Overlijden

Jaarlijks overlijden zo'n 350.000 mensen in Zuid-Afrika aan Aids.