AMSTERDAM - Microsoft heeft in het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar een winst geboekt van 4,37 miljard dollar, een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (4,29 miljard dollar). Voor de komende periode is het bedrijf echter voorzichtig.

Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. De winst is voor een belangrijk deel te danken aan de goede verkoopcijfers op de zakelijke markt, zoals die van kantoorpakket Office en verschillende serverproducten. De verantwoordelijke afdelingen boekten omzetstijgingen tussen de 17 en 20 procent.

De client-divisie, verantwoordelijk voor besturingssysteem Windows, droeg met een bescheiden omzetgroei van 2 procent daarentegen aanzienlijk minder bij aan de groei van het resultaat.

Xbox

Microsoft is wel enthousiast over de verkopen van spelcomputer Xbox 360, waarvan het 2,2 miljoen stuks aan de man wist te brengen. In september verlaagde het bedrijf de prijs van de console drastisch. Daarmee wist het Playstation-fabrikant Sony op de Japanse thuismarkt voor het eerst te passeren.

Crisis

Het bedrijf rekent ondanks de financiële crisis op aanhoudende groei. Wel zal die de komende tijd door de onrust op de financiële markten en de zwakkere economie een stuk lager zijn, vermoedt Microsoft.

Beleggers reageerden positief op de cijfers. De winst was hoger dan zij vooraf hadden verwacht. De waarde van het aandeel Microsoft steeg na de presentatie van de resultaten zo'n 3,7 procent naar 22,32 dollar.