AMSTERDAM - Het lek in alle huidige versies van besturingssysteem Windows waarvoor Microsoft donderdag een urgente update verspreidde, wordt actief via internet misbruikt.

Microsoft verspreidt normaliter op iedere tweede dinsdag van de maand updates voor zijn software, maar besloot donderdag tussentijds een extra 'patch' beschikbaar te stellen omdat een acuut en ernstig probleem was ontdekt. Alle nog ondersteunde Windowsversies zijn in meer of mindere mate kwetsbaar voor het probleem.

Firewall

Het softwarebedrijf heeft inmiddels meer details over het lek gepubliceerd. Het blijkt te gaan om een lek in de Windows Server Service, een onderdeel van het besturingssysteem, dat kan worden misbruikt als de firewall geheel of gedeeltelijk is uitgeschakeld.

Dat is bij de meest gebruikte consumentenversies van Windows standaard niet het geval. Veel gebruikers passen de instellingen van de firewall echter aan, vooral om bestanden en printers te delen via het lokale netwerk.

Misbruik

Het lek stelt kwaadwillenden in het ergste geval staat om op afstand commando's uit te voeren op kwetsbare systemen. In andere situaties kunnen hackers er voor zorgen dat de computer overbelast wordt.

Toen bleek dat van het lek inmiddels actief misbruik werd gemaakt, besloot Microsoft donderdag met spoed een update te verspreiden die de problemen moet verhelpen. Die wordt via de automatische updatefunctie van het bedrijf aangeboden.