EINDHOVEN/CINCINNATI - Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) zijn er als eersten in geslaagd de code van een volgende generatie internetbeveiliging te kraken.

De wetenschappers schreven software die het McEliece-encryptiesysteem met de rekenkracht van honderd computers binnen veertien dagen kan breken.

Oplossing

Onlangs is de aanval gelukt met hulp van enkele tientallen gekoppelde computers in de hele wereld, legde hoogleraar Tanja Lange van de TUE donderdag uit. Tegelijk met de kraak, presenteerden zij en haar promovenda Christiane Peters afgelopen weekeinde ook een oplossing. Met een grotere en beter uitgebalanceerde sleutel is McEliece veilig voor de rekenkracht van de supersnelle computer van de toekomst, de zogeheten kwantumcomputer.

Ingewikkeld

De dertig jaar oude code van McEliece is een van de twee kandidaten voor de beveiliging van internetverkeer in het tijdperk van de kwantumcomputer. De code is een stuk ingewikkelder dan het encryptiealgoritme RSA uit 1977 dat banken nu gebruiken voor de beveiliging van bijvoorbeeld elektronische transacties.

Kwantumcomputer

Een alleenstaande pc heeft nu nog minimaal drie weken nodig om de originele RSA-code te breken. Een kwantumcomputer heeft daar geen enkel probleem mee, stelt de hoogleraar.

Lange verwacht dat de kwantumcomputer de conventionele pc op zijn vroegst over tien jaar vervangt.