AMSTERDAM - Een 'zwarte lijst' die weblog Geencommentaar.nl opstelde en via internet toegankelijk maakte, met daarop de ip-adressen van 'reaguurders' van Geenstijl, was in strijd met de wet.

Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na onderzoek vastgesteld. Het CBP deed onderzoek naar de zogenoemde 'Geenstijl-checker'. Geencommentaar lanceerde de dienst in september, nadat een petitie op de site was gesaboteerd door bezoekers van Geenstijl. Geenstijl roept zijn fans regelmatig op een online opiniepeiling of reactieforum te manipuleren.

Geencommentaar sloeg de ip-adressen van de Geenstijl-bezoekers op in een database, en verleende andere weblogs toegang tot de gegevens. Op basis daarvan konden bloggers bezoekers van Geenstijl voortaan geheel of gedeeltelijk van hun eigen site weren.

Waarschuwen

Volgens het CBP (PDF) overtrad Geencommentaar met de actie de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Geencommentaar had volgens het college bezoekers vooraf moeten waarschuwen dat het de ip-adressen verzamelde, en moeten toelichten wat de bedoeling daarvan was. Ook had de site bezoekers in gelegenheid moeten stellen om de informatie te laten verwijderen of aanpassen, en duidelijke contactinformatie moeten vermelden.

Actueel

Het CBP beschouwt ip-adressen als persoonsgegevens, omdat die in veel gevallen tot natuurlijke personen te herleiden zijn. Daarmee volgt het college de opvattingen van de EU-privacywerkgroep Article 29.

De discussie rond de status van ip-adressen is actueel, onder andere omdat de EU zoekmachines als Google op de vingers heeft getikt omdat die deze gegevens te lang zouden opslaan. Google kondigde onder Europese druk onlangs aan de bewaartermijn van ip-adressen voortaan te zullen beperken tot negen maanden.

Duitsland

Onlangs oordeelde een Duitse rechtbank echter juist dat een ip-adres geen persoonsgegeven is. Volgens de uitspraak zijn de ip-adressen in theorie weliswaar herleidbaar tot personen, maar kan dat doorgaans alleen als een internetprovider de personalia van de eigenaar vrijgeeft - iets dat in Duitsland doorgaans alleen gebeurt op gerechtelijk bevel.

Geencommentaar, dat zelf om het oordeel van het CBP had gevraagd, heeft de database inmiddels verwijderd.