BRUSSEL - Elektronische geldbedragen zoals de chipknip en op andere kaarten en gsm's moeten sneller toenemen in de Europese Unie.

Huidige hinderlijke voorwaarden moeten aangepast, zo heeft de Europese Commissie maandag voorgesteld aan het Europees Parlement en de EU-landen.

Doel is dat nieuwe aanbieders van 'elektronisch geld' makkelijker de markt kunnen betreden en dat de branche kan groeien naar 10 miljard euro in 2012. "De sector voor elektronisch geld heeft nog aanzienlijk veel onbenut potentieel", zei EU-commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt).

Startkapitaal

Hij bepleit onder meer een lager bedrag aan startkapitaal voor beginnende aanbieders. Ook wil de commissaris definitiekwesties oplossen.

Nederland heeft sinds 1996 de chipknip om kleine bedragen te betalen. Verwachting is dat het systeem op termijn verdwijnt, omdat het gewone pinnen inmiddels veel goedkoper is geworden.

Pasjes

Het Platform Detailhandel Nederland zit niet te wachten op een hele reeks pasjes en systemen voor elektronisch geld. "Waarom tien verschillende pasjes als je al een pinpas hebt?", stelt secretaris Ilja Bruggeman. "Europa kan beter eerst inzetten op een pinpas waarmee je in heel Europa kan betalen. Dat is nog steeds geen praktijk."

Fiasco

Het Platform noemt de chipknip in Nederland "een groot fiasco". Volgens de organsiatie willen consumenten zulke systemen niet, terwijl ook het gsm-betalen nog slechts in een proeffase verkeert en zich niet heeft bewezen.