DEN HAAG - Iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van de stad Den Haag kan zich binnenkort een ritje naar het Haags Gemeentearchief besparen. Het archief maakt dit jaar vijf collecties via internet bereikbaar, zodat geïnteresseerden vanuit hun luie stoel op zoek kunnen naar onder meer boeken, affiches en prenten.

Op de tienduizenden affiches staan bijvoorbeeld aankondigingen van musea, tentoonstellingen en voorstellingen. De 20.000 prenten en tekeningen bevatten stadsgezichten uit de 19e en 20e eeuw. Verder kunnen internetters dwalen door de inventaris van 8,5 kilometer archief, 70.000 historische boeken, en een groot aantal tijdschriften, aldus directeur C. Noordam van het Haags Gemeentearchief.

Het is de bedoeling dat deze collecties in de loop van het jaar via www.gemeentearchief.denhaag.nl te bereiken zijn. Bezoekers kunnen dan met één zoekvraag materiaal over een onderwerp opvragen uit de diverse bestanden.

Juli vorig jaar plaatste het archief al 100.000 foto's van Haagse gebouwen op het internet. Inmiddels hebben ruim 2000 mensen een van die platen besteld. Het gaat om foto's die het Gemeentearchief sinds 1854 heeft verzameld. Deze interactieve collectie breidt zich nog uit: het archief heeft nog 3,5 miljoen negatieven op voorraad.

/NETAmsterdam zet gemeentearchief op internet