AMSTERDAM - Het Duitse mediaconcern Bertelsmann heeft verontwaardigd gereageerd op het nieuws dat concurrenten als EMI en Universal Music Group het concern aanklagenwegens het schenden van muziekrechten.

Volgens de concurrentie zou Bertelsmannde inmiddels failliete internetmuziekbeurs Napster in staat hebben gesteld omzijn activiteiten voort te zetten terwijl de muziekindustrie probeerde dezeinternetdienst uit de lucht te halen.

EMI, Universal Music Group daagden Napster in 1999 voor de rechter wegens de schending van muziekrechten. De rechter stelde de platenmaatschappijen in het gelijk maar Napster ging failliet voordat zij financiële schadevergoeding konden afdwingen. EMI en UniversalMusic Group willen daarom nu Bertelsmann financieel aansprakelijk stellen: zijeisen een bedrag van 150.000 dollar per schending van auteursrechten.

Bertelsmann stelt dat het in Napster investeerde om een wettelijkeuitwisselbeurs voor muziek op internet te creëren en heeft een verzoekingediend om de zaak te seponeren.